کوبانی عزیز! رادین کردهای آنسوی فرات! منتظر کمک ما نباشید، همچنان به خود مشغولیم
  •  

02 دی 1403
Author :  

کوبانی [1] ای ایرانشهر باختری ام!

ای محکم ترین دژ حماسه و مقاومت در مقابل دشمن! [2] 

ای سد محکمی که زیر چکش های خصم، همچنان حماسه ی خون می سراید، و شجاعت تو، تاریخ ایرانیان مدافع در باخترین مرزهای ایرانِ بزرگِ تمدنی را زنده کرد و می کند! و زنده بودن معجزه آسایت، میان این انبوه دشمن خونخواری که تو را فرا گرفته اند، مرا هم دوباره به زندگی، و زنده بودن، و ماندن می خواند.

درودهای گرم مرا از کنار ایرانشهر باستانی بسطام [3] پذیرا باش، شهری که بوی خوش عطر حکمت و عرفان بایزیدش [4] همه جا را فرا گرفته، و تکثرگرایی و رواداری و تسامح و تساهل ابوالحسن خرقانی اش [5] ، آوازه ی این شهر را در جهان پر کرده است، و دل ها را روانه حسِ حکمت خسروانی و جوانمردی خاورنشینان ایران می کند.

من از دل ایالت قومس باستان، در پای چکاد شاهوارِ سربلند و ایستاده و دیرپا با تو سخن می گویم، قله ی بلندی که یک نگاهش به دماوند، و نگاه دیگرش به نوشاخ در اشکاشم، در دل هندوکش روانه می دارد، تا ببیند در پایکوب تیر آرش کمانگیرمان، که بر تنه ی درخت گردویی، در دامنش نشست، چه خبرهایی جریان دارد، جایی که باید بر هجوم تورانیان سدی باشد، که حرمت مرزهای ایران و ایرانیان را داشته باشند.

آنانی که در تجاوز، دستی بلند به غارت و چپاول من و تو داشته و دارند، و همسایگی را بارها به طبع سیری ناپذیر خیانت شان، به خنجرهایی که از پشت زدند، نشان دادند، و تن ایران و ایرانیان را بارها خراشیدند، حرمت نداشتند، و ایرانیان را بارها اسیر خدعه و نیرنگِ دل های سیاه خود کردند، و به چاپیدن و غارت مان اندیشیدند، تو گویی زمینی برای کاشت، داشت و برداشت نداشتند، چراکه چون حرامیان در شغل غارت و غازی گری ماندند، و ادامه دادند، و امروز تو، باز اسیر غازیانی از آن تیره رویانی، که به غارت چند باره امان چشم دارند.

من از کناره های شاهراه خراسانِ شکوهمند، در این سوی خاورشهر ایران، در کناره های سرزمین پارت، درودهای خود را روانه سرزمین رادین مردان ماد می کنم، تا یادآور باهم شدن مادها، پارت ها و پارس ها باشم، که در گردهم آیی خود آنچنان بودند، که بر این هجوم و غارت و چپاول، پناهگاهی پایدار و سنگین ساختند، و گرگ ها را به زوزه کشیدن در کوه ها وا داشتند، چپاولگران را به سینه غارها پس زدند، تا در تاریکی جهل و خشونت خود بمانند، یا که انسانیت در پیش گیرند، و حرمت همسایگی دارند.

نبرد آزادیبخش تو، در روزها و شب های سرد و زمستانی سرزمین کوبانی، تکانم می دهد، که در باختران، گُردآفرینان و آرش هایی چون تو، چنین درفش آزادی و عزت را ایستاده نگه داشته اند، همانگونه که در خاورین دره های هندوکش، در پنجشیر، اندراب، بدخشان و کاشغر نیز، این بیرق همچنان در باد فتنه دشمن تاب می خورد، و بی تابانه به بودن و ماندن، و مقاومتی برای زنده کردن انسانیت و آزادی، و البته پایداری مام میهن، یعنی ایران بزرگ تمدنی، فرا می خواند.

و تو در باختران، و او در خاوران، بیدق بلند انسانیت، آزادی و کرامت را، برای ایرانیان آزادیخواه افراشته اید، و دل به با هم شدن ها، و غمگساری همدیگر دارید، و نشان می دهید که هنوز کسانی در گوشه گوشه ی ایرانشهرها مانده اند، که اسیر خدعه و نیرنگ دشمن نشده، نگاه به یگانگی ایرانیان دارند، که شب های درازِ چله ی زمستانِ حال و روز ایران را، با امید به گرد هم آمدنی دوباره، به صبح می بردند، امیدی که در نوروزگاه فروردین، در زمین تشنه ی ایران، به سبزی فرهنگِ مهرگان، نگاه و نظر دارد.

نگاه خیره و مصمم شیرزنان و شیرمردانت، در صورت سیاه دشمن، مرا دوباره به خود می آورد، که روزگاری من و تو با هم، از ایران بزرگ و تمدنی پاسداری می کردیم، و زندگی را برای مردمان خود تداوم بودیم، و اکنون، تو در جدایی خود، و من در گوشه تنهایی ام، در آروزی زندگی مانده ایم.

تو در باختران، و من در خاوران، پیشانی ایرانشهرهایی آباد و آزاد بودیم، پشت به پشت هم، پوزه دشمن به خاک می مالیدیم، اما چه کنم که دنائتی خشن و تفرقه انگیز همه ما را در بر گرفت، و مرا به جای پایش وضع تو، و تو را به جای پایش وضع من، به خود مشغولمان داشت، و بعد از آن هرگز نتوانستم از خاکستر این آتش دامنگیر برخاسته، یک به یک را به مسلخ خود بردند، و به نابودی امان مشغول شدند.

یادم هست در چالدران ، در آخرین نبرد سرنوشت ساز، که تو را در قمار تکبر، توسل و فرومایگی فکری بزرگان کوته بین در سپاه صفوی باختم [6] ، از آن زمان تا کنون، چشم به حال تو داشتم، تا وضع تو را در اسارت دشمن، در دل و رویای خود به تصویر کشم، و با رنج هایت رنج برم، و با خفت کشیدن هایت، زیر چکمه های سنگین افندی ها، خفت را لمس کنم، تا در رنج اسارت تو، شریک باشم.

اما همچنان نگاه هایت را، به هنگام بردنت به اسارتی دراز را، به یاد دارم، نگاه هایی که مرا به خود می خواند، که روزگاری تو را به نابخردی هایم، باختم، باختنی که هرگز پایانی نداشت، هر بار و در هر دوره، دوباره به تکرار تو را باختم، تا رسوایی ننگِ از دست دادنت، هر بار مرا زجرکُش کند،

اما با همه ی اینها، من با نفس های تند تو، به هنگام نبردی برای بودن، برای ماندن، و برای لمس آزادی، قلبی پر تپش دارم، آنگاه که تو را می بینم، که از چند سو، در محاصره دشمن، دادِ مظلومیتی بلند داری، که با شجاعتی قهرمانانه، از گلوی زخمی ات، سر می دهی، با گُردآفرینانت، آرش های کماندارت، با کاوه های آهنگرت، همقدم هستم.

شرمگین پیچک هایی مانده ام، که پایم را در گِلِ نافهمی ها، نامرادی ها، خیانت ها، فراموشی ها، دردهای بی پایان، دل مشغولی های مخدرواری که برایم تدارک دیدند و... گرفتار کرده است، که پایی برای آمدن، و ایستادن با تو، در یک سنگر، و رو در روی خصم برایم نگذاشته است، مرا به بَنگ مشغول کرده اند، تا در نشئگی و خماری، هروله کنان در آمد و شدِ خرید و مصرف باشم، و در خود حرکتی مجازی را احساس کنم، که به واقع ایستادنی خسارتبار، در حرکتی دروغین، و مرگی ذره به ذره را در خود دارد.

می دانم در تنهایی ات، در پیشانی تماس با دشمنانت، میان سیل حرامیان و تورانیان، و در نبود من، و در نداشتن تکیه گاهی چون من، ناچار به تکیه بر نیروهایی در آن سوی آتلانتیک شدی، که این شرایط نیز، تنم را هر روز مثل بید می لرزاند، چراکه سابقه تکیه ایرانیان بر اهل آتلانتیک را، از سوی خاورنشینان ایرانشهر کابل دیده ام، که سرانجامی جز سقوط در دام دشمن، بعد از چشیدن طعم پیروزی برای شان نبود و نداشت، و به هفت میخ شدن در چنبره دام تروریست هایی خشک مغز و طالبانی گرفتار شان کرد.

و بدین سان، آنان نیز، اهل آتلانتیک را نیروهایی غیر قابل اعتماد یافتند، که خیانت آنان در حق رادمردان هندوکش را، پیش از این دیدیم، از این روست که ترس از تکرار شب های خدعه و نیرنگ را، برای شما رادین مردان و زنان کوبانی نیز دارم، و تکرار تراژدی خراسانیانِ ساکن هندوکش را، که در غیبت من، به رنجرهای آنسوی آتلانتیک تکیه کردند، تکیه گاهی که محکمش می پنداشتند، اما به ناگهان از پشت شان کشیدند، و در دره های سیاهی، اسارت طالبان، واژگون و رهایشان کردند، آنان نیز چون شما، اکنون در محاصره خصم، از هر سو خنجر می خورند.

چه کنم برادر کُردِ مبارزِ کوبانی ام!

اینجا مفهوم ایران و ایرانیان و سابقه با هم بودن مان به فراموشی رفته است، دوست از دشمن را هم کسی تشخیص نمی دهد، اینجا چنان کور شده ایم، که مزدک و مانی را هم به قتلگاه و قربانگاه نابخردی هایمان می برند. منصور حلاج مان را به چوبه های اعدام می آویزند، عین القضات را در بوریای نافهمی و جهل خود پیچیده، کفرگویش می پندارند، و در آتش جهل خود می سوزانند، اینجا شهاب نورانی سهرورد را نیز در زندان های مخوف خود، به مرگی مشکوک مبتلا می کنند.

تو را در این نبرد نیز تنها خواهم گذاشت، از من انتظار کمک نداشته باش، من همچنان به خود مشغولم، و پایم در گِلِ قاچیده جهل و سردرگمی درگیر است، من میان شعارها و آرمان های مجازی گم شده ام، حتی اصل و نصب خود را هم به فراموش سپرده ام.

[1] - کوبانی Kobani  شهری واقع در کردستان سوریه است.  این شهر در استان حلب در شمال سوریه واقع شده است.  جمعیت این شهر ۵۲۱۱۵ نفر است. کوبانی در نزدیکی محدوده مرزی با ترکیه واقع شده است. این شهر تا مرز ترکیه کمتر از دو کیلومتر فاصله دارد قبل از جنگ داخلی سوریه، کوبانی با قریب به ۴۵٬۰۰۰ نفر جمعیت ثبت شده بود.  اکثریت ساکنین کردها بودند و نیز اقلیتی از عرب ها. از سپتامبر ۲۰۱۴ تا ژانویه ۲۰۱۵، این شهر توسط دولت اسلامی عراق و شام (داعش) تحت محاصره بود. بسیاری از اماکن شهر ویران شد و بیشتر جمعیت به ترکیه گریختند. در سال ۲۰۱۵، پس از بازگشت بسیاری از ساکنان به شهر، بازسازی شهر آغاز شد.

[2] - سناریوهای پیش روی کردها در سوریه بدون بشار اسد

در حالی که سوری‌ها  پایان رژیم بشار اسد را جشن می‌گیرند، دولت جنگ‌زده سوریه با مجموعه‌ای از چالش‌های قابل اشتعال در عرصه‌های سیاسی، امنیتی و حکمرانی سرزمینی روبه‌رو است.

نشنال اینترست در گزارشی در این باره می نویسد: هیئت تحریر شام که فعلا ماموریت دارد به عنوان یک جنبش اسلام‌گرای میانه‌رو توانایی خود برای اداره کشور را ثابت کند با ادعاهای رقیب برای کنترل بخشی از خاک سوریه که توسط نیروهای دموکراتیک سوریه در شمال‌شرقی این کشور اشغال شده، مواجه است. نحوه مدیریت منافع و اهداف متفاوت این دو بازیگر—تحریر الشام و نیروهای دموکراتیک سوریه،  چگونگی ترسیم نقشه سیاسی آینده سوریه را تعیین خواهد کرد.

در روزهای پس از سقوط دمشق، هنگامی که تحریر الشام و هم‌پیمانانش از دژ خود در ادلب در شمال‌غرب سوریه به سمت پایین حرکت کردند، نیروهای دموکراتیک سوریه  با مجموعه‌ای از شکست‌های چشمگیر روبه‌رو شد که توسط ارتش ملی سوریه تحمیل شد، ائتلاف محلی شبه نظامیان عربی که توسط ترکیه حمایت می‌شود.

نیروهای دموکراتیک سوریه، شهر نفت‌خیز دیرالزور را ترک کرد، در تل رفعت زمین از دست داد، از منبج (سی کیلومتر غرب رودخانه فرات) خارج و به سمت شرق فرات عقب‌نشینی کرد. منبج عمدتاً عرب نشین است، در حالی که کردها، ترکمن‌ها  و چچن‌ها اقلیت‌هایی در آنجا هستند. علیرغم آتش‌بس تحت نظارت ایالات متحده برای کاهش درگیری‌ها در منبج و سد تشرین، نیروی دموکراتیک سوریه  اکنون از حمله احتمالی به کوبانی در شمال‌شرق، شهری نمادین و استراتژیک برای کردها، ترس دارد. این حرکت برای ارتش ملی سوریه ریسک بالایی دارد و احتمالاً آن‌ها را در یک درگیری طولانی‌مدت گرفتار خواهد کرد.

دافعه نظامی نیروی دموکراتیک سوریه که در برابر ترکیه و ارتش ملی سوریه کاهش یافته احتمالاً به مناطق اکثریت کرد در نوک شمال‌شرقی سوریه محدود خواهد شد، منطقه‌ای محدودتر از ناحیه پیوسته و قومیتی که قبلاً آرزو داشت در سرتاسر شمال سوریه حکومت کند.

این گروه همچنین نفوذ کمتری نسبت به تحریر الشام دارد که از سال ۲۰۱۷ به طور پیوسته در ادلب در حال فعالیت است، جایی که بر جمعیتی حدود ۲ میلیون نفر حکومت می‌کرد تا به عنوان اصلی‌ترین تصمیم‌گیرنده در سوریه پس از اسد ظاهر شود. ایالات متحده نیرویی متشکل از ۹۰۰ سرباز در شمال‌شرق سوریه حفظ کرده و از ۲۰۱۵ به حمایت از نیروهای دموکراتیک سوریه  در برابر آنچه که از داعش باقی مانده، می‌پردازد.

با توجه به اینکه رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ خواهان خروج نیروهای ایالات متحده است، نیروهای دموکراتیک سوریه ممکن است با تهدیدی اساسی مواجه شود. فرمانده آن، ژنرال مظلوم عبدی، هشدار داده که سوریه ممکن است وارد یک «جنگ داخلی خونین» شود، مگر اینکه دولت جدید نماینده تمام گروه‌ها در سوریه باشد.

در دوران رژیم اسد، تحریر الشام و نیروی دموکراتیک سوریه در یک تعادل قدرت ناپایدار قرار داشتند و مشغول به بقا و مقاومت در برابر نیروهای رژیم  بودند. تحریر الشام یک سازمان جهادی سنی است که ریشه‌های آن به شاخه سوریه القاعده برمی‌گردد و فرماندهان و جنگجویان آن از گروه‌های جهادی مختلف می‌آیند. این گروه ادعا می‌کند که دیدگاه‌های افراطی خود را در سال‌های اخیر تعدیل کرده و اکنون به حقوق زنان و اقلیت‌ها احترام می‌گذارد.

هنوز هم این سوال مطرح است که آیا رهبران و جنگجویان تازه‌ جرأت یافته و افراطی الهام‌ گرفته از جهاد و طرفدار شریعت می‌توانند تغییر کنند یا نه. از طرف دیگر، نیروهای دموکراتیک سوریه  توسط یگان‌های حفاظت مردم  (YPG)، شاخه سوری حزب کارگران کردستان (PKK)، که از سوی ایالات متحده، بریتانیا و سایر متحدان غربی به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود، رهبری می‌شود. نقشه راه حکمرانی و ایدئولوژی نیروهای دموکراتیک سوریه  از PKK مشتق شده و در راستای خطوط چپ‌گرای سکولار پیش می‌رود. این که بخشی از یک جنبش کردی بین‌المللی است، ادعای آن را به عنوان یک گروه بومی سوری پیچیده کرده است.

در دوران رژیم اسد، کردهای سوریه عملاً «بی‌کشور» بودند و از حقوق اساسی شهروندی و نمایندگی سیاسی محروم بودند که این وضعیت نباید دوباره تکرار شود. شاخه سیاسی نیروی دموکراتیک سوریه ادعا می‌کرد که برای اصلاح بی‌عدالتی تاریخی علیه کردها تلاش می‌کند و خودمختاری برای کردهای سوریه ضروری است تا با شیوه‌های انحصارگرایانه رژیم متمرکز اسد مقابله کند. با این حال، سابقه حکمرانی خود آن‌ها، به‌ویژه در شهرها و مناطق غیرکردی، چندان مثبت نبوده است./ جماران

 مشروح این گزارش را در جماران بخوانید:   https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1653285

[3] - بَسطام نام شهری در شهرستان شاهرود استان سمنان در ایران است. این شهر در ۵ کیلومتری شمال شرقی شاهرود و در بخش بسطام جای دارد. گستهم= بسطام:  گستهم در اوستا برابر است با منشور و نیز پهلوانی در شاهنامه که در زبان تازی بسطام شده است 

[4] - ابویزید طیفور بن عیسی بن آدم بن سروشان بسطامی معروف به بایزید بسطامی ملقب به سلطان‌العارفین از عارفان ایران قرن سوم هجری و از بزرگان اهل تصوف و عرفان اسلامی در خراسان بود. و در حالی که از توحید سخن می‌گوید، با مطرح ساختن عشق الهی، مردم را به محبّت به دیگران و دوست داشتن همهٔ آفریدگان خدا تشویق می‌کند. بایزید مکتب انسانیّت را تحت لوای عرفان در زمانی شروع کرد که مبارزهٔ فرهنگ بیگانه، خاطر ایرانیان را نگران ساخته بود. او با سخنان بدیع خود فرهنگ ایرانی را از دستبرد اجانب دور نگهداشت

[5] - ابوالحسن علی بن جعفر بن سلمان بن احمد خَرَقانی زادهٔ ۳۵۲-درگذشتهٔ ۴۲۵ق  عارف و صوفی نام‌دار ایرانی بوده‌است. در روستای خرقان قومس از توابع شهرستان شاهرود، کوهستان بسطام به دنیا آمده‌است. او بایزید بسطامی را مقتدای خود دانسته و مانند ابوسعید ابوالخیر از احمد بن عبدالکریم قصاب آملی خرقه گرفته. گفته شده که سلطان محمود غزنوی به دیدار او رفته و از او پند خواسته‌است. در گفته‌ها و داستان‌ها به جای مانده که ابوسعید ابوالخیر و پورسینا به خرقان رفته و با او گفتگو داشته و مقام معنوی او را ستوده‌اند. از مریدان و شاگردان نام‌دار او خواجه عبدالله انصاری بوده‌است. وفات ایشان در روز شنبه دهم محرم (عاشورا) سال ۴۲۵ق و در ۷۳ سالگی در روستای خرقان بوده‌است. به عقیده جواد نوربخش وی از انگشت شمار پیرانی است که پیرو حکمت خسروانی و پاسدار فرهنگ ایران بودند از او پرسیدند که جوانمردی چیست؟ گفت آن سه چیز است اول سخاوت دوم شفقت بر خلق، سوم بی‌نیازی از خلق؛ و اوج این انسان دوستی شعاری است که گویند در خانقاه نوشته بود: «آنکه در این سرا درآید نانش دهید و از ایمانش مپرسید، چه آنکس که نزد باریتعالی به جان ارزد البته بر خوان بوالحسن به نان ارزد.»

[6] - جنگ چالدران جنگی میان شاه اسماعیل یکم (شاه صفوی) و سلطان سلیم یکم (پادشاه عثمانی) در سال ۱۵۱۴ میلادی بود که با پیروزی قاطع امپراتوری عثمانی بر ایران صفوی به پایان رسید. در نتیجهٔ این جنگ، امپراتوری عثمانی منطقه آناتولی شرقی و شمال عراق و شهر دیاربکر و دریاچه وان را از ایران صفوی تصرف کرده و ضمیمهٔ خاک خود کرد. این نخستین کشورگشایی عثمانی به سوی آناتولی شرقی و وقفه طولانی‌مدت کشورگشایی صفویان در سرزمین‌های غربی بود. جنگ چالدران آغازگر ۴۱ سال جنگ ویرانگر بود که فقط در سال ۱۵۵۵ به دلیل پیمان آماسیه به پایان رسید. اگرچه بعدها بین‌النهرین و آناتولی شرقی تحت پادشاهی شاه عباس بزرگ (حکومت ۱۵۸۸–۱۶۲۹) باز پس گرفته شد، اما با عهدنامه زهاب در سال ۱۶۳۹، این سرزمین‌ها برای همیشه به عثمانی واگذار شدند.

به اشتراک بگذارید

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 مصطفی مصطفوی

پست الکترونیکی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

نظرات (14)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

پایان رادیکالیسم اسلامی؟
مرضیه حاجی هاشمی

آنچه تاکنون از حاکمیت جدید سوریه به نمایش گذاشته شده، از ژست های الجولانی گرفته تا سیاست ورزی‌های داخلی و خارجی، تصمیم سازی‌های اجتماعی و اقتصادی و انتصاب‌های حکومتی، نوعی واقعیت اجتماعی را به تصویر می‌کشد که یک گروه رادیکال بنیادگرای اسلامی، به ظاهر پس از تجدید نظر در بنیان های فکری خود به یک اسلامگرایی معتدل در قدرت تبدیل شده است. توازن و اعتدالی که الجولانی تلاش کرده، حتی در ظاهر خویش نیز به نمایش بگذارد، پوشش رسمی دیپلماتیک مطابق عرف بین‌المللی؛ اما با آرایشی در سر و صورت و دست ندادن با زنان که تابلویی از اسلام گرایی است.

این ژست‌های جولانی و سیاست‌های معتدلی که تاکنون پیش گرفته، نسخه و راه حل پیشنهادی انتهای کتاب «خدای مرده زاد» را به یاد می آورد، آنجا که اشاره دارد، در جهانی زندگی می‌کنیم که این واقعیت وجود دارد، هنوز «میلیون‌ها مسلمان معتقدند که خدا شریعتی را بر آنان نازل کرده که حاکم بر کل امور انسانی است. شریعت اسلامی مثل شریعت راست کیش یهودی (هلاخا) می‌خواهد، کل زندگی را پوشش دهد» و سپس این سوال را مطرح می‌کند که «آیا بدیلی برای این قدرتمندترین الهیات سیاسی موعود باورانه زمان ما وجود دارد؟» و سپس پاسخ می‌دهد: «این بدیل را شاید بتوان در تجدید الهیات سیاسی معتدل، درون اسلام راست کیش پیدا کرد».

اگر باور نکنیم که الجولانی، خواب نما یا دچار انقلاب درونی شده، باید بپذیریم که با بالا گرفتن گرایشات اسلام گرایی سیاسی رادیکال سنی و همچنین تحرکات وسیع منطقه‌ای اسلام‌گرایی شیعی موعود باورانه و نظامگری‌های هر دو گروه، تلاش شده است، توصیه‌های نظری این چنینی متفکران سیاسی؛ مانند آنچه در بالا از یک اندیشمند سیاسی آمریکایی بدان اشاره شد، به راه حل عملی برای پایان دادن به خشونت‌ها و نظامی‌گری‌هایی با گرایشات رادیکال اسلام گرایی سیاسی بدل شود.

از این روست، فردی از رهبری یک گروهی چون «جبهه النصره» و بعداً «تحریرالشام» که هنوز هم در لیست تروریستی «آمریکا» و «اتحادیه اروپا» است، با حفظ ظواهر فردی شریعت و همچنین ظواهر اجتماعی غیراجباری آن مانند برگزاری مناسک عبادی جمعی و تاکید بر رعایت حقوق بشر و حق اقلیت‌ها، مذاهب، قومیت‌ها و زنان با وجود باور به یک الهیات سیاسی؛ اما کاملاً با «دگردیسی‌های معتدل در الهیات سیاسی اسلامی»، بر عرصه سیاست سوریه - جولانگه گروه های رادیکال اسلام گرای سیاسی شیعه و سنی- برکشیده می‌شود.

به نظر می‌رسد، از رویکردی اندیشه‌ای نیز در کنار دیگر جنبه‌های ژئوپلیتیکی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی قرار است، شاهد تحولی عظیم در سوریه باشیم. الگویی برای یک الهیات سیاسی معتدل و اسلام‌گرایی سیاسی توسعه‌گرا و متمایل به غرب، الگویی که هم پاسخی باشد، بر خواست و گرایشات میلیون‌ها مسلمان با باور به اینکه اسلام، چنان شریعت کاملی است که باید قدرت سیاسی را نیز در دست داشته باشد و هم ممانعت از تبدیل شدن به حکومت اسلامی از نوع سنی آن مانند «امارت اسلامی طالبان» در «افغانستان» و نوع شیعی آن مانند «جمهوری اسلامی» در «ایران». آیا چنین الگویی استقرار و استمرار خواهد یافت؟ آیا سوریه، پایان رادیکالیسم اسلامی خواهد بود؟
https://t.me/M_Hajihashemi_iran1

This comment was minimized by the moderator on the site

عبرت های دردناک و اموزنده سوریه برای همگان خاصه سیاستمداران
( شماره 11)
زنگ های خطر و هشدار

صاحب این قلم از زمان تشدید ماجرای سوریه و از قبل از سقوط رژیم اسد با توجه به مختصر آشنایی با مسایل منطقه خاورمیانه نسبت به بیان موضوعاتی با محوریت منافع و مصالح ملی ایران مطالبی را از سر دلسوزی و تعهد بیان نموده است. متاسفانه روند مسایل بسمت مطلوبی حرکت نمی کند یعنی در شرایطی که دنیا و خاصه کشورهای منطقه خلیج فارس و اروپا و… با اعزام هیات های سیاسی و ارسال کمک های بشر دوستانه به سوریه درصددند حاکمان فعلی سوریه را در جهت استقرار یک نظام غیر ایدئولوژیک و مردم محور تشویق و ترغیب نمایند که این اقدامات با پاسخ مثبت حاکمان فعلی سوریه مواجه شده ، آنان نیز با انجام دیدارها با نمایندگان ادیان و طوایف مختلف نسبت به امنیت و آزادی آنها و عدم تعرض به اماکن مذهبی وعده می دهند و جو نسبتا آرامی در کل ایجاد شده است از داخل ایران خط و نشان کشیده می شود. بتفصیل در کانال هدهد به جزییات این موضوعات پرداخته شده است در آخرین موارد امروز جمعه جناب علم الهدی امام جمعه مشهد بیان داشته است:
(تروریست ها بر سوریه مسلط شدند اما این به معنای تمام شدن کار نیست، الان که بناست سوریه در دست تروریست‌ها باشد این نیست که ما در مقاومت شکست خوردیم، باید جریان دیگری را در عرصه مقاومت در برابر این توطئه دشمن شکل دهیم و شکل هم خواهیم داد.)
این صحبت جناب علم الهدی در محافل و فضای سیاسی سوریه کاملا مانند دیگر موضع گیری های مقامات ایران رصد شده و نوشته اند یک مقام ایرانی گفته است در سوریه گروه‌های جدید مسلح ایجاد نموده و در وقت مناسب آنها را فعال خواهیم ساخت. همزمان برخی از مسولان تحریر الشام با جنگجویان آماده مرگ و کشته شدن با هدف جهاد از اتباع کشورهای آسیای میانه که سالها است در کنار تحریر الشام می جنگند دیدار داشته و آنان را مورد ستایش و قدردانی قرار داده اند
نکته هدهدانه:
بسیار عادی و طبیعی است که در مقابل سخنان تهدید امیز سیاسیون ایران ، حاکمان فعلی سوریه نیز متقابلا رجزخوانی های تند خود را ادامه دهند برای انانکه با روند این امور اشنا هستند بخوبی قابل فهم است که در مقابل همین سخنان تهدید امیز جناب علم الهدی ، تشکیل گروه‌های تروریستی و با اهداف ناشایست انتحاری و… هم برای سوری ها بی امکان نیست. علاج واقعه آنست که مکرر تذکر داده می شود از سخنان تحریک امیز و خط و نشان کشیدن علیه حاکمان فعلی سوریه باید احتراز نمود . منافع ملی ایران اینک بهیچ عنوان با اظهارات غیر مسولانه امثال جناب علم الهدی همخوانی ندارد. ای آقایان زنگ های خطر را بشنوید.
(ادامه دارد)
مرتضی باقری
۱۴۰۳/۱۰/۱۴

This comment was minimized by the moderator on the site

امانوئل ماکرون، رئیس‌ جمهوری فرانسه روز دوشنبه ۶ ژانویه ایران را «چالش راهبردی و امنیتی اصلی» در خاورمیانه توصیف کرد و افزود که گفتگو در این باره، یکی از اولویت‌های او در مراوداتش با دولت جدید ایالات متحده به ریاست دونالد ترامپ خواهد بود.

ماکرون که در جمع سفیران فرانسه سخن می‌گفت، افزود: «ایران چالش استراتژیک و امنیتی اصلی برای فرانسه، اروپایی‌ها، کل منطقه و فراتر از آن است و تسریع برنامه هسته‌ای این کشور، ما را به نقطه بی‌بازگشت بسیار نزدیک می‌کند.»

او دخالت تهران در «جنگ روسیه علیه اوکراین» همچنین «حمایت این کشور از گروه‌های خطرناک در همه مناطق دچار درگیری در خاورمیانه» حتی «تلاش‌هایش برای استقرار در آفریقا» را محکوم کرد و گفت: «بی‌تردید مسئله ایران یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی است که درباره آن با دولت جدید آمریکا گفتگو خواهیم کرد.»

سوریه و مناطق کردنشین آن
امانوئل ماکرون همچنین خواستار آن شد که به موضوع تغییر رژیم در سوریه «به‌دور از ساده‌لوحی» نگاه شود و وعده داد که کردهای متحد با غرب را در نبردشان با تروریسم رها نکند.

او گفت: «در موضوع سوریه، فرانسه از دولت انتقالی با هدف ایجاد یک "سوریه مستقل، آزاد و کشوری که به تنوع قومی، سیاسی و اعتقادی آنها احترام می‌گذارد" حمایت خواهد کرد و متعهد می‌شود که به "مبارزان آزادی مانند کردها" که با تروریسم و ​​بویژه داعش مبارزه می‌کنند، وفادار بماند.»


این سخنان در حالی بیان شد که اقدامات احمد الشرع، رهبر گروه اسلام‌گرای افراطی هیات تحریر الشام (HTS) که رهبری ائتلاف مخالفان اسد را در حرکتشان به سمت دمشق و درنهایت تصرف آن برعهده داشت، به دقت زیر ذره‌بین است.

جمعه گذشته ژان نوئل بارو و آنالنا بئربوک، رؤسای دستگاه دیپلماسی فرانسه و آلمان به سوریه سفر و با رهبر جدید این کشور دیدار کردند و خواستار انتقال «صلح آمیز و فراگیر» قدرت در این کشور شدند.

این دیدار، اولین دیدار مقامات بلندپایه غربی با احمد الشرع پس از فرار بشار اسد بود. رئیس‌جمهور پیشین سوریه در ۸ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی بطور پنهانی کشورش را به مقصد روسیه ترک کرد و به بیش از ۲۰ سال حکومت خاندان اسد پایان داد.

This comment was minimized by the moderator on the site

درست ترین کار ایران عقب نشینی از سوریه بود. با این توجیه نیروهای ایران در سوریه حضور داشت که قرار بود به نیروهای سوری کمک نمایند و نه بجای آنها بجگند.
الان سوریه با اقتصاد فروپاشیده ناشی از جنگ و تحریم بدست جولانی افتاده است که به تروریست بودن شهرت دارد حتی برای ایشان جایزه نیز تعیین شده بوده است.
هر چقدر هم ترکها بخواهند ایشان اتوکشیده و بزک کنند ماهیت ایشان فراموش شدنی نیست.
سوریه در آشغال ترک ها اسرائیلی ها و آمریکایی ها است و بخشی از این کشور هم پایگاه روسهاست.
اگر ترک ها بخواهند روسها را برای ترک پایگاهها تحت فشار قرار دهند روسیه در لیبی پاسخ خواهد داد.
صحنه سیاسی سوریه محل نزاع اخوانی ها و ضد اخوانی هاست مشکلی که تازگی ندارد. در بک طرف این نزاع مصری ها سعودی و اماراتی ها هستند و در طرف دیگر آن قطر و ترکیه قرار دارد و بسیار هم جدی است.
سوریه محل نزاع ترک ها و کردهایی که مورد حمایت آمریکا و تا حدودی اسرائیل است. اینکه اردغان اعلام کرده کردها یا سلاح خود را زمین بگذارند یا با سلاح شان دفن خواهد آنهم به کرده‌ای کشور دیگر بزرگترین اهانت به کرده‌است.
سوریه محل نزاع علوی ها و سنی های افراطی که به خاک ترکیه هم کشیده می شود.
اقتصاد سوریه ویران و پول فراوانی باید به آن تزریق شود. بدون تزریق پول مشکلات و تضاد ها ادامه خواهد یافت.
بعلاوه مشکل اشغال سوریه توسط قدرت های بیگانه بایدحل شود والا داستان ادامه خواهد یافت.
حال بهتر است ایران سکوت نماید و ناظر اتفاقات درون سوریه باشد و هر کجا که ضرورت پیدا کرد ورود کند.
سوریه لقمه بزرگی است که هضم آن برای ترکیه و اسرائیل به سادگی که تصور می کنند نیست.
در حال حاضر عربها و ترک ها و حتی اسرائیل بدنبال مقصر خارجی در ناکامی خود در صحنه سوریه هستند که ایران باید خویشتن داری نشان دهد. سوریه صحنه انتقام مردم سوریه از اسرائیل و تروریست ها و خیانت ترک ها با اقتصاد متزلزل است..
بعید نیست جبهه ای علیه اسراییل که بشار اسد آن را بسته بود گشوده شود و فشار بسیاری به اسرائیل وارد نماید.

This comment was minimized by the moderator on the site

قابل توجه ولاییون: کرد که مسلمان نیست؟!

یدالله کریمی پور

طی دو روز گذشته نیروی هوایی اردوغان با انهدام همه جانبه زیر ساخت های رقه، کوبانی، منبج‌، حسکه، تل رفعت و دیگر سکونتگاهای منطقه خودمختار کردهای سوریه، تقریبا همه نیروگاه های برق و شبکه های آبرسانی و ریلی و حتی نانوایی ها، کردها را در آستانه فصول سرد به فاز مرارت، دربدری و نابودی سوق داده است. کاری که هنوز اسرائیل(اشغالگر)‌ با لبنان نکرده، اردوغان مدعی اسلامگرایی بس دهشتناک تر با مردم کرد کرده است.

سال ها است در همین اینجا می نویسم که دولت اردوغانی را باید از 5 منظر دید و شناخت:

۱- دولتش نه تنها دارای همه گونه صبغه پان تورکیستی تمام‌عیار است، که در باطن تندروتر از گرگ های خاکستری است؛

۲- او دشمن تمام قد عنصر کرد است. از دیدگاه او عنصر کرد چه در عراق، سوریه و ایران و حتی در ارمنستان و اسراییل (اشغالگر) باید محدود مانده، ناتوان شده و قدرت مانور از اوگرفته شود؛

۳- همان‌گونه که صلاح الدین خدیو گفته است، موجودیت خودمختار کردها در عراق و سوریه، خار ژئوپولیتیک چشم‌ ترکیه اردوغانی است؛

۴- او حتی برای لحظه ای اندیشه احیای امپراتوری عثمانی را در قالب تکوین اتحادیه‌کشورهای ترک، تعطیل نخواهد کرد. در این فرایند دو سد بزرگ در برابر خود می بیند: ایران و کردها؛

۵- اردوغان فرصت طلب ترین رئیس خاورمیانه و بلکه اوراسیا است. تنها منتظر ورود ایران به فاز ناتوانی حکومت مرکزی است، تا کار نو عثمانی گری را به فاز پایان بکشاند. با تضعیف ایران همانند ۵ سده گذشته، فشار به کردها مضاعف خواهد شد.

با این همه در شگفتم‌ که چرا رهبران جمهوری اسلامی که خود را قائد مسلمانان جهان می پندارند و تمام‌ قد و حتی با تن دادن به جنگ در برابر فجایع غزه و لبنان ایستاده اند، در برابر سیاست تجاوزکارانه اردوغان در کشتار مردم و نابودی زیرساخت های مناطق کردنشین سکوت کرده و کمترین اعتراضی در کار نیست.

گویا کردها هرگز از دیرباز نشانی از اسلام نداشته اند.

This comment was minimized by the moderator on the site

دلنوشته تهمینه میلانی کارگردان نامدار ایرانی که سال گذشته درباره شیرزنان مبارز کورد کوبانی در سوریه و ... نوشت :

‍ ‍ از اینکە کورد نیستم خجالت می کشم

(تهمینە میلانی، کارگردان نام آشنای سینما)

کوبانی پر است از
دخترانی که زن را معنایی دیگر می آغازند
دخترانی که موهایشان پیداست
حجاب ندارند
انگشتانشان لاک ندارد
لبهایشان پروتز ندارد
رژ غلیظ ندارد
اما پر است از سرود نجابت ...
دختران کوبانی
هیچکدامشان لباس مارک دار ندارند
اما تا زنده اند هر شب موهایشان را شانه می کنند
و هر صبح می بافند
دستان ظریفشان سنگینی کلاشینکف را تاب می آورد
با اینهمه
دختران کوبانی آنقدر زن هستند
که همه مردان دنیا عاشقشان باشند ...
کوبانی دارد به همه ی ما درس می دهد
تا بدانیم
هیچ دختری نصف یک مرد نیست
هیچ بی حجابی فاحشه نیست
و هستند هنوز دخترانی که
تنشان را به کنیزی مردان هوسران نمی سپارند ...
کوبانی خانه به خانه سقوط می کند
و دختران کورد یکی پس از دیگری
با آخرین نرمی گلوله هایشان
عروس خاک می شوند
تا آرزوی دست یافتن داعشیان بر تن پاکشان را
بر دل های کثیفشان حک نمایند
آری ...
تن دختر کوبانی، تنها در آغوش خاک کوبانی
تا ابد دلبری خواهد کرد.
از اینکه کورد نیستم خجالت میکشم ....

mala-pire

This comment was minimized by the moderator on the site

در ٢٠١٤ که جهانیان نظاره گر سلاخی کوبانی بدست داعش بزرگترین و بی‌رحم‌ترین گروه ترویستی جهان بودند، مردان و زنان بدون سلاح کورد، دیوارهای مرز نظامی ترکیه را شکستند تا به یاری کوبانی و مدافعان در محاصره‌اش، بشتابند.
یادآوری: چند روز پیش (یکم نوامبر / دهم آبان) روز جهانی کوبانی بود.
ما آن راه سوم هستیم (https://t.me/maanrahesevomhastim)

This comment was minimized by the moderator on the site

رئیس جبهه دموکراتیک سوریه:
امروز رزمندگان ما در حومه کوبانی (قره قوزاق) مقاومت دلیرانه ای نشان دادند و تلاش گروه های تحت حمایت ترکیه را برای پیشروی به سمت کوبانی ناکام گذاشتند.
‏در عین حال رزمندگان ما برای حفاظت از سد تشرین و حفظ امنیت منطقه به مقاومت خود ادامه می دهند.
‏سپاس فراوان از استقامت و فداکاری های شما https://t.me/SNews_ch

وضعیت میدانی در سوریه
پس از ورود نیروهای مخالفان سوری به دیرالزور و منبج مساحت تحت کنترل نیروهای کردی قسد کمتر شده است.
پیش بینی می شود امروز شاهد درگیری های شدید در الرقه ، الطبقه و عین العرب کوبانی باشیم.
با توجه به نزدیک شدن به دوره پایانی بایدن احتمال ورود جدی آمریکا به جنگ با مخالفان سوری در حمایت از قسد کمتر است. iran_times


کوبانی دوباره آرامش خود را از دست داد.
شهر نمادین کوبانی در شمال سوریه و حومه آن که تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها و تحت حمایت ایالات متحده است، شاهد گلوله باران شدید ارتش ترکیه است که گفته می شود ارتش ملی سوریه (SNA) به سمت شهر پیشروی می کنند. W_I_Lenin

This comment was minimized by the moderator on the site

ترس و زبونی بدترین آفت جوامع است

عقب نشینی کامل نیروهای دموکراتیک کُرد قسد (تحت حمایت آمریکا) از دير الزور والميادين والبوكمال و واگذاری آنها به نیروهای تحریرالشام

تا دیروز ‏درگیری شدیدی میان مسلحین تحریرالشام و نیروهای کرد برقرار بود اما امروز بصورت عجیبی به یکباره نیروهای کُرد از این شهرهای مهم عقب‌نشینی کردند، آنگونه که اطلاع دادند ظاهرا آمریکایی‌ها کردهای نادان را راضی به عقب نشینی کردند.

می‌گویند آدم عاقل دوبار از یک سوراخ مار نیشش نمی‌زند اما کردهای سوری در ده سال اخیر سه بار خیانت آمریکایی‌ها را دیدند و هنوز نیاموختند که از شیطان حذر کنند و مستقل عمل نمایند.
اکنون کردها باید منتظر تکرار جنایاتی باشند که داعش در کوبانی و موصل مرتکب شد. ملتی که دلیر و عاقل ندارد محکوم به خفت و حقارت است. j_sh_sammonjezi

This comment was minimized by the moderator on the site

ڕوژئاوا

مظلوم عبدی، فرمانده کل نیروهای سوریه دموکراتیک (ق.س.د):

نیروهایمان در منبج در حال اجرای آتش‌بس هستند.
طبق توافق اولیه، هیچ نیروی نظامی‌ای نباید در منبج باقی بماند.
گروه‌های تحت حمایت ترکیه، الزامات آتش‌بس را نادیده می‌گیرند.
امیدواریم آتش‌بس (جمعه) عملی شود.
امیدواریم آتش‌بس در منبج به یک آتش‌بس سراسری تبدیل شود.
نیروهای ما قهرمانانه گروه‌های تحت حمایت ترکیه را در قره‌قوزاخ در هم شکستند.
به دلیل حملات به مناطق اداره خودگردان دموکراتیک شمال و شرق سوریه (روژآوا)، فشارها و مخالفت‌های بین‌المللی جدی‌ای علیه ترکیه وجود دارد.
اگر کوبانی مورد حمله قرار گیرد، مقاومت تاریخی آن را تکرار خواهیم کرد.
در شرق دیرالزور، در مواضع پیشین خود هستیم.
در مورد مناطق شرق و غرب دیرالزور، توافقاتی داریم.

mala-pire

This comment was minimized by the moderator on the site

ترکیه ، هیات تحریر شام و کردهای سوریه؛

سید_علی_حسینی

بخش اول

ترکیه و نگرانی های امنیتی از خودمختاری کردهای سوریه

با شروع نا آرامی های سوریه در سال ۲۰۱۱ و خودمختاری کردهای سوریه ، بیشترین نگرانی ترکیه از موضوع کردها خود در و فضای ایجاد شده بود ، چرا که گروه های بسیاری از کردهای سوریه ریشه ترکی داشته بودند که طی ده ها سال مهاجرت از ترکیه به سوریه ساکن شدند و همین ریشه های مشترک زمینه ساز حضور پرقدرت حزب کارگران کردستان ترکیه در این مناطق بود و به همین میزان نگرانی مضاعف نیروهای نظامی و امنیتی ترکیه

الویت اول ترکیه ، برچیدن خودمختاری کردهای سوریه

ترکیه اولویت اولش برچیدن خودمختاری کردهای سوری خواهد بود اگر هم تن به خود مختاری اداری آن ها بدهد مسائل امنیتی و کنترل اطلاعاتی ان منطقه را حتما به واسطه گروه های تحت امرش بدست خواهد گرفت تا بتواند حزب کارگران کردستان ترکیه را شدیدا تحت کنترل داشته باشد.

برخورد کردهای سوریه چه خواهد بود ؟

همانطور که صالح مسلم فرمانده یگان های مردمی کرد در مصاحبه با بی بی سی گفته است:

«ما با هر کسی که حاضر به گفت‌وگو با ما باشد، آماده مذاکره هستیم .
درباره هیئت تحریر شام هم، آن‌ها بخشی از سوریه هستند. فارغ از تفکر یا ایدئولوژی‌ آنها، ما خواهان هم‌زیستی در داخل سوریه و در شرایط باثبات هستیم. آن‌ها در مناطق خودشان باشند و ما هم در مناطق خودمان.»
او در پاسخ به سوالی درباره «خط قرمزها» گفت: «بحث بر سر پذیرش موجودیت ماست».
«اگر به زبان، فرهنگ و باورهای ما احترام بگذارند، ما هم به آن‌ها احترام می‌گذاریم. تاکنون ما با رژیم می‌جنگیدیم. چرا؟ چون واقعیت کردها را قبول نمی‌کردند.»
«بعد از آن ما در اینجا یک نظام برای خود ایجاد کردیم، یک نظام خودمختار دموکراتیک. این پروژه می‌تواند الگویی برای کل سوریه باشد. ما اینجا یک سیستم داریم. دست‌کم آن را ببینند و مشاهده کنید. اگر ایرادی وجود دارد، می‌توانیم اصلاحش کنیم. با هم بنشینیم و اصلاح کنیم. اگر ایراد از آنها است، آنها هم می‌توانند خود را اصلاح کنند. دست‌کم فکر می‌کنم باید مسیر گفت‌وگو باز شود.»
«با توجه به سابقه هیئت تحریر شام نگرانی‌هایی داریم»
صالح مسلم در پاسخ به سوالی درباره نگرانی‌های احتمالی درباره هیئت تحریر شام، با توجه به پیشینه این گروه، گفت که آنها الان «حرف‌های بسیار خوبی می‌زنند، درباره برادری و چیزهایی از این قبیل صحبت می‌کنند. اما وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم، نگرانی‌هایی داریم. این حرف‌ها باید در عمل ثابت شود.»

اقدامات چهار روز گذشته در مناطق کردی سوریه

پس از ورود نیروهای مخالفان سوری به دیرالزور و منبج مساحت تحت کنترل نیروهای کردی قسد کمتر شده است.

طی روزهای گذشته درگیری های شدید در الرقه ، الطبقه و عین العرب کوبانی شروع شده است.

اشغال دیرالزور توسط تحریر الشام؛ پرچم مسلحین در گذرگاه البوکمال برافراشته شد

مسلحین هیئت تحریر الشام و متحدین در ادامه پیشروی‌ها در استان دیرالزور، شهرهای دیرالزور، المیادین و البوکمال را پس از عقب‌نشینی نیروهای دموکراتیک سوریه اشغال کردند.
مسلحین تحریر الشام با اشغال این مناطق، بر اماکن مهمی همچون فرودگاه نظامی دیرالزور و گذرگاه مرزی البوکمال در مرز با عراق نیز تسلط یافتند. تصاویر منتشر شده از سوی نظامیان عراقی مستقر در مرز القائم نشان می‌دهد که مسلحین، پرچم خود بر فراز گذرگاه مرزی البوکمال نصب کرده‌اند.

در همین رابطه، فرماندهان تحریر الشام تاکید کردند که مسلحین این گروه پس از تسلط بر مناطقی از استان دیرالزور، به عملیات خود و پیشروی در این استان ادامه خواهند داد

اقدامات چهار روز گذشته در مناطق کردی سوریه

پس از ورود نیروهای مخالفان سوری به دیرالزور و منبج مساحت تحت کنترل نیروهای کردی قسد کمتر شده است.

This comment was minimized by the moderator on the site

ترکیه، هیات تحریرشام و سوریه؛

سید_علی_حسینی

بخش دوم

طی روز های گذشته درگیری های شدید در الرقه ، الطبقه و عین العرب کوبانی شروع شده است.
اشغال دیرالزور توسط تحریر الشام؛ پرچم مسلحین در گذرگاه البوکمال برافراشته شد

مسلحین هیئت تحریر الشام و متحدین در ادامه پیشروی‌ها در استان دیرالزور، شهرهای دیرالزور، المیادین و البوکمال را پس از عقب‌نشینی نیروهای دموکراتیک سوریه اشغال کردند.
مسلحین تحریر الشام با اشغال این مناطق، بر اماکن مهمی همچون فرودگاه نظامی دیرالزور و گذرگاه مرزی البوکمال در مرز با عراق نیز تسلط یافتند. تصاویر منتشر شده از سوی نظامیان عراقی مستقر در مرز القائم نشان می‌دهد که مسلحین، پرچم خود بر فراز گذرگاه مرزی البوکمال نصب کرده‌اند.

در همین رابطه، فرماندهان تحریر الشام تاکید کردند که مسلحین این گروه پس از تسلط بر مناطقی از استان دیرالزور، به عملیات خود و پیشروی در این استان ادامه خواهند داد

ارتش ترکیه مقر امنیت عمومی نیروهای دموکراتیک سوریه در شهر رقه در شرق سوریه را هدف قرار داد.

اینده خودمختاری کردهای سوریه به کجا می انجامد ؟

این موضوع به نوع و رفتار هیات تحریر شام و دولت پشتیبان آن بستگی دارد که می خواهند چگونه چهره ای از خود به نمایش بگذارند اگر به ترکیه و هیات تحریر شام باشد خود مختاری را منحل و حاکمیت نظامی و امنیتی شدیدی را به اجرا خواهند گذاشت اما بنظر می رسد که از سوی اسرائیل و آمریکا تحت فشار قرار گیرند اما در رابطه با مقابله جدی با حزب کارگران کردستان هیچگونه گوتاهی نخواهند داشت.

تلاش اسرائیل برای استقلال کردها و دیگر قومیت ها و تجزیه سوریه

رژیم اشغالگر اسرائیل تمام تلاش های اطلاعاتی و با همراهی پشتیبانی غربی خود را خواهد داشت تا کشور سوریه را به بخش های کردی ، دروزی و مناطق سنی نشین و علویان تقسیم کند و از این هدف خود کوتاه نخواهد آمد که بایستی دید کشورهای عربی و اتحادیه عرب تن به چنین شکست و ذلتی خواهند داد یا خیر.

تجزیه سوریه نقطه اختلاف آمریکا و اسرائیل غاصب

پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳توسط آمریکا ، موضوع تمامیت ارضی عراق مورد توافق سیستم آمریکا بود اما اسرائیل غاصب و صهیونیسم جهانی به شدت به دنبال تجزیه عراق بودند و صهیونیست‌ها تلاش های گسترده ای در این رابطه داشتند که می توانست در یک رابطه منطقی با آمریکا  اقدامات تخریبی اسرائیل به آن کشور اطلاع رسانی شود و قدمی در دوری آمریکا از اسرائیل غاصب برداشته شود.
بنظر می رسد موضوع کردی در سوریه از موارد اختلاف بین  آمریکا ، اسرائیل غاصب ، هیات حاکمه جدید سوریه و ترکیه باشد چرا که هر کدام منافع و مصلحت خاص خود را دارند که ایران می تواند با درایت و زیرکی بهره برداری ویژه خود را داشته باشد.

روزها و ماه‌های آینده کر و فر خونینی در مناطق کردی سوریه خواهد بود.

۲۲ آذر ۱۴۰۳

https://t.me/kohanbahadoran

This comment was minimized by the moderator on the site

گزارش های اولیه، ستون های ترکیه در حال ورود به سوریه هستند.


نیروهای ترکیه در حال حرکت به سمت کوبانی، شمال سوریه تحت کنترل نیروهای SDF هستند.

"هدف فعلی از بین بردن سازمان پ.ک.ک و YPG در سوریه است. یا این سازمان خود را منحل می کند یا ما آن را نابود خواهیم کرد." - هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه.

طاهر العمر، روزنامه نگار سوری خط مقدم می گوید که نیروهای دموکراتیک سوریه در رقه در وحشت به سر می برند.

پیش از این، ابومحمد الجولانی، امیر هیئت تحریر الشام، از دیدار با هیئت نیروهای دموکراتیک سوریه در دمشق برای گفتگوهای صلح خودداری کرد.

This comment was minimized by the moderator on the site

سوریه جدید و آینده کُردها!

صابر گل عنبری

از موضوعات داغ پس از سقوط نظام اسد، آینده تشکیلات خودگردان کُردی در غرب فرات و در کل آینده سیاسی کُردهای این کشور است که با دگرگونی موازنه قوا در سوریه به نفع متحدان ترکیه و افزایش نفوذ آن با چالش‌های بزرگی برای حفظ دستاورد کلان خود در قالب این حکومت روبرو هستند.

با شروع حملات هیات تحریرالشام تا سقوط دمشق، گروه «ارتش ملی سوریه» نزدیک به ترکیه حمله به نیروهای قسد (غالبا کردی) در تل رفعت را آغاز کرد. پس از سیطره بر این شهر، منبج و مناطقی در دیر الزور و الرقه، اکنون نگاه‌ها به سمت کوبانی است که از اهمیتی ویژه و سمبلیک برای کردها برخوردار است.

ارتش ترکیه نیز تجهیزات و نیروهای خود را به مرز گسیل داشته و وزارت دفاع این کشور پنجشنبه گذشته بر خلع سلاح نیروهای کُردی تاکید کرد. 

در عین حال، هم گویا مذاکراتی میان حکومت خومختار کُردی و دمشق از یک سو و همچنین آمریکا و ترکیه از سوی دیگر برای یافتن راه‌حلی در جریان است که به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در هفته گذشته به آتش‌بسی اعلام نشده تا پایان هفته ختم شد و اکنون تلاش این است که تمدید شود.

ترکیه شرایط کنونی را بهترین فرصت برای پایان دادن به تشکیلات خوگردان کُردی در سوریه می‌داند و ظاهرا برای تحقق هدف پیشگفته دو راهکار نظامی و سیاسی را در نظر دارد. اما راهکار نظامی گسترده پس از سقوط اسد به دلایلی آنگونه که شاید ترکیه می‌‎خواست پیش نرفت؛ به این معنا که سریعا به حکومت کُردی نیز پایان داده شود. علت آن هم به پیچیده بودن وضعیت کل سوریه و اولویت‌های آن برمی‌گردد.

احتمالا خود هیئت تحریرالشام و احمدالشرع که تمام تمرکز خود را بر اعتمادسازی داخلی و خارجی قرار داده‌اند، نمی‌خواهند که این راهبرد قربانی جنگی پرهزینه در شمال سوریه شود و آن را دستکم فعلا اولویت خود نمی‌دانند. در همین حال نیز هم اکنون که مسؤولیت سوریه به نوعی به گردن ترکیه است و آینده نفوذ منطقه‌ای آن با میزان موفقیت و یا شکست متحدان آنکارا در ایجاد نظام سیاسی جدید و عبور از این مرحله حساس و دشوار گره خورده است، نمی‌خواهد این دستاورد کلان ژئوپلیتیک را با خلط اولویت‌ها از دست دهد.

از این رو، به احتمال زیاد ترکیه فعلا می‌خواهد با فشار و تهدیدهای نظامی و احتمالا با حملاتی موردی چه علیه کوبانی چه مناطقی دیگر، تدریجی و حساب شده پیش برود، اما در عین حال هم نگران این است که به مرور زمان موجودیت حکومتی کُردها به یک واقعیت در سوریه جدید تبدیل شود.

تحت فشار نظامی، گویا ترکیه راهبرد سیاسی چهار مرحله‌ای را در مذاکرات دنبال می‌کند که به نوشته روزنامه حریت، گام اول آن خروج «نیروهای کُردی غیرسوری» از سوریه است که قبلا به قسد و «ی‌پ‌گ» پیوسته‌اند.

مرحله دوم نیز خروج «رهبران سوری و غیرسوری» یگان‌های مدافع خلق از سوریه، مرحله سوم هم خلع سلاح کامل و مرحله چهارم نیز به نوشته این روزنامه مشارکت جامعه کردی در قدرت جدید حاکم در سوریه است.

اینجا به نظر می‌رسد که آنکارا با پایان دادن به سلطه سرزمینی متحدان پ.ک.ک به دنبال پررنگ کردن حضور دو «متحد کُردی» خود یعنی «شورای ملی کردی» و "جمعیت کردهای مستقل» و مشارکت آن‌ها در حکومت جدید سوریه است.

آن گونه که پیداست غرب هم با کلیات طرح ترکیه مشکلی ندارد؛ اما در جزئیات با هم اختلاف نظر دارند. غرب به دنبال ادغام نیروهای کُردی در ارتش آینده سوریه است که در این صورت حضور آن‌ها در  آینده در منطقه کُردی هم در چارچوبی ملی و تحت عنوان نیروهای ارتش و نه نیروهای حکومتی خودمختار تعریف شود که می‌توان آن را شکلی فروتر و ضعیف‌تر از فدرالیسم پنداشت.

اظهارات وزیر خارجه آلمان درباره «ضرورت» خلع سلاح نيروهای کُردی و ادغام آنها در ارتش سوریه در این چارچوب می‌گنجد.
ناگفته هم نماند که احمدالشرع نیز اخیرا ضمن دفاع از کردها اما گفته است که اجازه نخواهند داد هیچ نیروی مسلحی خارج از ارتش وجود داشته باشد.

اما آمریکا هم تاکنون حضور نظامیان خود در سوریه را در قالب «مقابله با داعش» و نه حمایت از «متحد» کُردی و تداوم کیان شبه مستقل آن‌ها تعریف کرده است.
فعلا مشخص نیست که ترامپ چه سیاستی در قبال این حضور اتخاذ خواهد کرد؛ اما روشن است که آمریکا به ویژه ترامپ قصد سرشاخ شدن با ترکیه در این پرونده را ندارد. فعلا آنچه برای آمریکا در سوریه اهمیت و اولویت دارد، تاثیرگذاری بر جهت‌گیری نظام نوپای آن در قبال اسرائیل است.

با وجود شرحی که رفت، آینده حکومت کُردی در سوریه به شرایط امنیتی این کشور بستگی دارد که اگر به این شکل رو به ثبات حرکت کند، می‌توان گفت احتمالا پروژه پایان این حکومت در مقابل مشارکت کردها در دستگاه حاکمه جدید و ادغام در ارتش دنبال شود، اما اگر به هر دلیل در آینده بی‌ثباتی گسترده‌ای رخ دهد، احتمالا ی‌پ‌گ بتواند دستکم بخشی از سیطره سرزمینی خود را حفظ کند.

هنوز نظری ثبت نشده است

نظر خود را اضافه کنید.

  1. ثبت نظر به عنوان مهمان.
Rate this post:
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟

دیدگاه

چون شر پدید آمد و بر دست و پای بشر بند زد، و او را به غارت و زندان ظالمانه خود برد، اندیشه نیز بعنوان راهور راه آزادگی، آفریده شد، تا فارغ از تمام بندها، در بالاترین قله های ممکن آسمانیِ آگاهی و معرفت سیر کند، و ره توشه ایی از مهر و انسانیت را فرود آورد. انسان هایی بدین نور دست یافتند، که از ذهن خود زنجیر برداشتند، تا بدون لکنت، و یا کندن از زمین، و مردن، بدین فضای روشنی والا دست یافته، و ره توشه آورند.

نظرات کاربران

- یک نظز اضافه کرد در تو را به شب چگونه بجویم در این...
???????????? از بهلول پرسیدند در قبرستان چه میکني؟ گفت: با جمعے نشسته ام که آزار نميرسانند حسادت ن...
- یک نظز اضافه کرد در پایان سال خشن و جنایتبار 2024،...
چماق ترامپ علیه نتانیاهو! اعلام آتش‌بس بین اسرائیل و حماس در نوار غزه بسیار نزدیک به نظر می‌رسد. ...