نبش قبر فرانکو مستبد اسپانیا و داستان انحطاط و گور اموات
  •  

03 آبان 1398
Author :  
محل دفن فرانکو در نزدیکی های مادرید

شاید یکی از نشانه هایی که زنگ خطر وجود انحراف در جامعه ایی را به صدا در می آورد، همین توجه بیش از حد معمول به گور و اموات و شخصیت های تاریخی باشد، شخصیت های به گور سپرده شده، مثبت و منفی؛ این انحراف رایج در بین ملت های به انحراف رفته را حتی پیامبر اسلام نیز در داستان سوره تکاثر [1] روایت کرده و هشدار داده است، که عده ایی که سقوط و انحراف، جامعه آنان را فرا گرفته، از دنیای ویران خود غافل شده، وجه همت شان را به گورستان ها و اموات متوجه می کنند، و لذا چه در جامعه شرقی و چه در جامعه غربی، جدید و قدیم، مترقی و عقب مانده و... می توان این عارضه را مشاهده کرد.

دوم آبان ماه جسد فرانسیسکو فرانکو، [2] دیکتاتور پیشین اسپانیا که در سال ۱۹۷۵ میلادی درگذشت، و در آرامگاهی در نزدیک شهر مادرید، به خاک سپرده شد، مورد نبش قبر واقع شده و جسد این انسان گنهکار، و با دست های آلوده به خون هزاران انسان، از گور بیرون کشیده و توسط حاکمیت اسپانیا، به جایی دیگر منتقل گردید.

حال باید دید اسپانیا چگونه کشوریست؛ آمارها نشان می دهد اسپانیا از عقب مانده ترین کشورهای جامعه متحد اروپاست، که به عنوان مثال در موضوع فروپاشی اقتصادی در صدر لیست بدترین کشورها قرار دارد، در فساد و به هم ریختگی و جدایی طلبی و شورش و... نیز از کشورهای صدرنشین بوده، جنبش جدایی طلب کاتالونیا اخیرا در این کشور سرکوب، و به رغم طرفداران بی شمار این جنبش، رهبرانش به حبس های طولانی محکوم شدند و...

در چنین کشوری جای دفن یک دیکتاتور به یک معضل چندین دهه ایی و آرمانی برای چپ گرایان حاکم کنونی تبدیل شده؛ و در نهایت هم آنان قدرت را در دست گرفته، جسد دیکتاتور را از خاک بیرون کشیده و از "آرامگاهی باشکوه" به "گورستانی کوچک‌تر" منتقل می کنند، چرا، بهانه این عمل قبیح، این است که چون حضور جسد او در آرامگاهی مجلل "به منزله تجلیل از فاشیسم" و محل دفن او به "محل تجمع راست‌گرایان افراطی" تبدیل شده است.

اما جسارت به جسد یک مرده، به بهانه اعمال گذشته او، خود عملی نادرست و به دور از بزرگیست، و کسانی که خود را مخالف بدی ها می دانند، خود باید مروج و عامل به خوبی ها شوند، اگر فاشیسم و استبداد بد است، که صد البته که بد هم هست، با ریشه این تفکر باید مبارزه کرد، و انسان ها را از تفکر فاشیستی و استبدادی دور کرد، مبارزه با دیکتاتوری و فاشیسم، با حمله به جسد یک دیکتاتور و فاشیست انجام نمی گیرد، و لایق ترین بخش مبارزه با استبداد، و فاشیسم، مبارزه با تفکر و عمل فاشیستی است.

چپ گرایان اسپانیا که مخالف فرانکو هستند با این عمل خود آغاز یک دور باطل را کلید زدند، که یکی جسدی را بی حرمت کند و بردارد، و روزی دیگر طرفداران او، جسد را با احترام برگردانند، و جامعه عقب مانده، همچنان در این دور باطل درغلتد و ادامه کاری بیهوده که انرژی ملت ها را صرف مبارزه ایی حاشیه ایی و غیر مبنایی می کند.

و لذاست که در پاسخ به آقای پدرو سانچز (نخست وزیر سوسیالیست اسپانیا) که در توجیه این عمل گفت : "ما ملتی هستیم که اهل بخششیم، اما همیشه اهل فراموش کردن نیستیم" ، باید گفت که کاش تفکر فاشیستی و استبدادی را فراموش نمی کردید، و جسد مجری تفکر فاشیستی و استبدادی را فراموش می کردید، چرا که مبارزه ایی اساسی و عقلانی است، که به خشک شدن تفکر فاشیستی و استبدادی منجر شود، که اگر نشود، همواره این خطر برای جامعه خواهد بود که فرانکو دیگری به نام و یا در لباس دیگری ظهور کند، و فاشیسم و استبداد را باز آفرینی کند؛

لذا مبارزه با شخص فرانکو خصوصا جسد او کاری بیهوده بود، باید با تفکر فاشیستی و استبدادی فرانکو مبارزه می شد و آن بود که نباید فراموش می شد، چرا که این تفکر خرابی آفرین است و لایق فراموش نشدن، و لازم است که تکرار نپذیرد؛ وجود راست گرایان افراطی نشان می دهد که تفکر استبدادی و فاشیستی در جامعه اسپانیا زنده است و این است که تن آزادیخواهان را باید بلرزاند. 

مجلس اسپانیا [3] با تصویب چنین قانونی برای انتقال جسد، و دولت اسپانیا با عمل به این قانون نشان دادند که ریشه مشکلات اسپانیا در کجاست، و چقدر جهت گیری های این کشور در انحراف است که این کشور از ایدال های یک کشور مترقی به این میزان، به دور است.

[1] - بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ به نام خداوند رحمتگر مهربان أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ ﴿۱﴾تفاخر به بيشتر داشتن شما را غافل داشت (۱) حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ ﴿۲﴾ تا كارتان [و پايتان] به گورستان رسيد (۲) كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ ﴿۳﴾ نه چنين است زودا كه بدانيد (۳) ثُمَّ كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ ﴿۴﴾ باز هم نه چنين است زودا كه بدانيد (۴) كَلَّا لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقِينِ ﴿۵﴾ هرگز چنين نيست اگر علم‏اليقين داشتيد (۵) لَتَرَوُنَّ الْجَحِيمَ ﴿۶﴾ به يقين دوزخ را مى ‏بينيد (۶) ثُمَّ لَتَرَوُنَّهَا عَيْنَ الْيَقِينِ ﴿۷﴾ سپس آن را قطعا به عين‏اليقين درمى‏ يابيد (۷) ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ ﴿۸﴾ سپس در همان روز است كه از نعمت [روى زمين] پرسيده خواهيد شد (۸)

[2] - فرانکو، دیکتاتور پیشین اسپانیا در سال ۱۹۷۴ میلادی درگذشت. هر چند ۴۴ سال از پایان حکومت دیکتاتوری او می‌گذرد اما موضوع نبش قبر او در اسپانیا طی ماه‌های اخیر بحث برانگیز شده بود. فرانکو در جنگ داخلی اسپانیا که با خونریزی گسترده همراه بود پیروز شده بود. اسپانیا در فاصله سال های ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹ درگیر جنگ داخلی بود. فرانکو آمر اصلی کشتار بسیاری از جمهوری‌خواهان، آنارشیست‌ها و کمونیست‌های اسپانیا خصوصا در جریان جنگ داخلی بود. با این حال او در آرامگاهی با شکوه مشهور به «وادی شهدا» (Valle de los Caídos) در نزدیکی شهر مادرید به خاک سپرده شده بود. احزاب چپگرای اسپانیا دهه‌ها بود که قصد داشتند بقایای جسد دیکتاتور سابق این کشور را از این آرامگاه به جایی دیگر منتقل کنند. بسیاری از قربانیان جنگ داخلی اسپانیا نیز در آرامگاه «وادی شهدا» دفن شده‌اند اما این آرامگاه به دلیل وجود مقبره فرانکو به محل تجمع راست‌گرایان افراطی در اسپانیا بدل شده بود.

[3] - این اقدام بر اساس مصوبه سال پیش پارلمان اسپانیا صورت گرفت

به اشتراک بگذارید

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 مصطفی مصطفوی

پست الکترونیکی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

دیدگاه

چون شر پدید آمد و بر دست و پای بشر بند زد، و او را به غارت و زندان ظالمانه خود برد، اندیشه نیز بعنوان راهور راه آزادگی، آفریده شد، تا فارغ از تمام بندها، در بالاترین قله های ممکن آسمانیِ آگاهی و معرفت سیر کند، و ره توشه ایی از مهر و انسانیت را فرود آورد. انسان هایی بدین نور دست یافتند، که از ذهن خود زنجیر برداشتند، تا بدون لکنت، و یا کندن از زمین، و مردن، بدین فضای روشنی والا دست یافته، و ره توشه آورند.