حضور مرد شماره دو پاکستان در هند برای موضوع تجارت

یادداشت مترجم : حدود شش ماه به پایان حاکمیت حزب کنگر هند به نخست وزیری آقای مان موهان سینگ باقی نمانده است که به نظر می رسد دو کشور در حال مهیا کردن شرایطی هستند که طرف هندی سفری به پاکستان داشته باشد؛ لذا سفر آتی مرد شماره دو پاکستان به هند در شرایط حاضر جدای از اهداف تجاری؛ شاید مهمترین دستاوردش همین موضوع باشد که در دو سوی مرزها انگیزه کافی برای این اقدام هم اکنون  موجود است؛ زیرا این سفر در آستانه ی انتخابات می تواند برای حزب کنگره هند یک موفقیت و برای نواز شریف در ابتدای حاکمیتش مفید و موثر باشد.

نواز شریف (نخست وزیر پاکستان) در یکی از بزرگترین اقدامات صلح جویانه رو به جلوی خود از ماه مه سال جاری که قدرت را در پاکستان در دست گرفت؛ شهباز شریف (سروزیر ایالت پنجاب پاکستان) را روز جمعه به دهلی خواهد فرستاد.  شهباز شریف به عنوان فردی که بیشترین سابقه سروزیری را در بین اعقاب خود در ایالت پنجاب پاکستان دارد؛ به صورت غیر رسمی مرد شماره دو پاکستان و حزب مسلم لیگ پاکستان (شاخه نواز) در نظر گرفته می شود.

دیدار شهباز شریف از ایالت پنجاب هند که همسایه ایالت پنجاب پاکستان می باشد و نشست با همکارش آقای بادل (سروزیر ایالت مذکور) در لودهیانا و در حاشیه بازی کبادی و مذاکره در خصوص موضوع کشاروزی که از شاخص های مشترک دو ایالت در دو سوی مرز دو کشور می باشد، یکی از برنامه های عام این سفر خواهد بود.  اما فرای سرفصل های روابط دو ایالت پنجاب هند و پاکستان، کارهای دیگری هم برای انجام وجود دارد، که از جمله آن دیدار با آقای مان موهان سینگ (نخست وزیر هند) است.

در این خصوص گزارشگران پاکستانی از نامه دعوت آقای نواز شریف از آقای مان موهان سینگ برای سفر به پاکستان سخن گفته اند که در این دیدار تقدیم مقامات هندی خواهد شد. دعوت مذکور زمانی صورت می گیرد که دولت حزب کنگره هند در آخرین ماه های خود قرار دارد و انتخابات سراسری هند در پیش است و سایه دو حادثه دیگر بر این دعوت سایه انداخته است؛ اولی در حاشیه ی نشست جانبی مجمع عمومی سازمان ملل در ماه سپتامبر اتفاق افتاد که نواز شریف از مان موهان سینگ به عنوان یک "زن دهاتی" یاد کرد و دومین مورد نیز سخن اخیر نواز شریف در ماه جاری که از نبرد احتمالی هند و پاکستان بر موضوع کشمیر سخن به میان آورده است، که به نظر می رسد احتمال این انجام این سفر را با مشکل روبرو می کند.

اما برجستگی موضوعات تجاری و اقتصادی:

مرد قدرتمند پنجاب (شهباز شریف) به عنوان وزیر غیر رسمی تجاری اقتصادی عمل خواهد کرد. تجارت به نوعی در خون او جاری است آنان به صورت خانوادگی صاحب گروه اقتصادی اتفاق (Ittefaq Group) می باشند که این امر جهت گیری این ملاقات را مشخص خواهد کرد و در این خصوص طرف مقابل وی آقای آناند شرما (وزیر تجارت هند) خواهد بود. آقای شارما امیدوار است که در کارنامه خود موافقت نامه تجارت هند و پاکستان را داشته باشد به همین دلیل نیز او اخیرا نشانه های تمایل خود را برای مقام متناظر خود در پاکستان ارسال داشته است.

نواز شریف این چهره ی تجاری خود و آقای خرم دستگیر خان (وزیر مشاور در امور تجارت) را اعزام داشته تا در ساختمان وزارت تجارت (Udyog Bhawan) هند با سودارسا ناچپن (Sudarsa Natchiappan) تحت رهبری شهباز شریف ملاقات نمایند. به گفته شارما آنان بلافاصله در روز جمعه بعد از بازگشت از سفر آفریقای جنوبی که به مناسبت درگذشت ماندلا، در آن شرکت کرده بودند، وارد مذاکره خواهند شد. روابط تجاری هند و پاکستان در حدود دو میلیارد دلار در سال است که سهم پاکستان از این رقم ششصد میلیون دلار می باشد که شامل بازار سیاهی هم می شود که از طریق دبی در امارات متحده عربی انجام می شود.

"من اغلب تجار پاکستانی را متمرکز بر این تجارت و وضعیت نامتساوی و ارسال غیر مستقیم کالا یافته ام. اما در این دور از گفتگوها یک روند 24 ساعته کار گمرکی در نقطه مرزی واگاه- عطاری (Attari-Wagah) در نظر گفته خواهد شد. در حالی که زمان رسمی کار این نقطه گمرگی مرزی دوازده ساعت در روز است ولی به ندرت این مرز قبل از ده صبح باز می شود و دقیقا ساعت سه و نیم بعد از ظهر نیز بسته می شود، بنابراین صف کامیون ها به صورت کیلومتری در پشت این مرز متوقف می ماند.

پاکستان آمادگی پذیرش دو همکار بزرگ تجاری یعنی هند و چین را در همسایگی خود دارد که از این قبال مصرف کنندگان آن سود خواهند برد. در این زمینه آقای عشرت حسین از اقتصاد دانان مورد احترام و رییس انستیتو مدیریت بازرگانی کراچی عنوان داشت :

"پاکستان تراز منفی بازرگانی با هند و همچنین با چین دارد، و مازاد تجاری با دیگر کشورها ... اما آزاد سازی تجاری بدون شک مصرف کنندگان داخلی را منتفع خواهد کرد از آنجا که قیمت تولیدات پایین آمده و تنوع انتخاب مصرف کنندگان نیز افزایش می یابد؛ که اگر از فساد جلوگیری شود؛ این همچنین درآمد کمرکی اضافی را برای پاکستان به ارمغان خواهد آورد. در میان دیوارهای محافظت کننده اقتصادهای منطقه یی، دو کشور می توانند تخصص هایی در زمینه های زیر بخشی اقتصاد از این قبال بدست آورند.  مضاف بر آن تقویت تجارت دوجانبه و منطقه یی باعث کاهش اثر شوک هایی اقتصادی بازار جهانی بر هر دو کشور خواهد شد."

مجید عزیز بلگموالا (رییس سابق اتاق بازرگانی کراچی) همچنین به نیاز به ارتباط عمیق تر  ترابری واگن های ریلی، کشتی رانی و سفرهای هوایی و همچنین تسهیل روادید اشاره داشته و پایان شرایط موجود با هند به عنوان بهترین کشوری که توسط پاکستانی ها ترجیح داده می شود، را خواستار شد.

تا مهیا شدن چنین شرایطی، باید ارتباط موبایل در دو سوی مرز تامین گردد؛ در حالی که کارت های اعتباری بین المللی در مناطقی دور دستی همچون جنوب سودان مورد احترام و مقبولیت است؛ در پاکستان این کارت ها بلا استفاده می باشد. گرچه سفیر مناسبی همچون راگهاون (TCA Raghavan) را در اسلام آباد داریم؛ ولی هنوز یک مکانسیم مدرن و قانونمند رژیم روادید بین دو کشور نداریم. چارچوب متمدنانه روادید چندین بار ورودی موجود است اما فقط برای متقاضیان با سن بیشتر از 65 سال و متاهل که همسری از کشور دیگری اختیار کرده اند و یا کودکان زیر دوازده سال. تورهای منتخب تا 50 نفر در یک گروه برای سی روز روادید یکبار ورود را دریافت می کنند. هند بیست گروه فعال در توریسم را به همین منظور انتخاب کرده است که پاکستان همین مقدار را هم انجام نداده است.

ترجیح بند گفته ی پاکستانی هاست که هر موقع حادثه تروریستی در هند اتفاق می افتد هند از دیو ساختن از هر پاکستانی خود داری کنند. این یک پاکستان متفاوت است، که برای اولین بار یک حاکمیت غیر نظامی و متمدن جایگزین دیگری شده است (انتقال دولت از حزب مردم به مسلم لیگ). حتی ارتش و سرویس اطلاعاتی ISI  پاکستان در مرزهای ما به عنوان تروریسم و خطر رکود اقتصادی در نظر گرفته می شوند و میان صاحب (نخست وزیر پاکستان) از دو طرف درخواست پاسخگویی می کند.  توصیه یی که آقای مجید هم در خصوص وجه عمیق تر آن یعنی ترتیب دادن اتاق ملاقات برای واحدهای کوچک و متوسط دو کشور (SMEs) پیشنهاد می کند که فردی بین هند و پاکستان فرود نخواهد آمد الا مراکز آزاد تجاری (SEZ) بین دو کشور.  هیات های تجاری زیر چترهای متفاوت در حال گذر از مرزها هستند. یک نمونه اساسی در این خصوص هیات تجارت مشترک هند و پاکستان می باشد که توسط آقای یاور علی رییس گروه نستل (Nestle) پاکستان و سونیل خان مونجیل رییس گروه هیرو (Hero) هدایت می شوند. کادر واکنش سریع کشاورزی آین گروه در همان روزی که آقای شهباز شریف در لودهیانا حضور دارد؛ ملاقات های خود را در همانجا هم زمان به انجام می رسانند.

نویسنده این مقاله روحیت بنسال (Rohit Bansal) می باشد که رییس اجرایی و قائم مقام گروه استراتژی هند و مشاور گروه همورابی و سلیمان است.

مترجم : سید مصطفی مصطفوی (کارشناس مطالعات هند)            منبع : روزنامه پایونیر هند چهارشنبه یازده دسامبر ۲۰۱۳

+ نوشته شده در پنجشنبه بیست و یکم آذر ۱۳۹۲ ساعت 21:7 شماره پست: 361

نظرات (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
هنوز نظری ثبت نشده است

نظر خود را اضافه کنید.

  1. ثبت نظر به عنوان مهمان.
Rate this post:
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location
عبارت تصویر زیر را بازنویسی کنید. واضح نیست؟

دیدگاه

چون شر پدید آمد و بر دست و پای بشر بند زد، و او را به غارت و زندان ظالمانه خود برد، اندیشه نیز بعنوان راهور راه آزادگی، آفریده شد، تا فارغ از تمام بندها، در بالاترین قله های ممکن آسمانیِ آگاهی و معرفت سیر کند، و ره توشه ایی از مهر و انسانیت را فرود آورد. انسان هایی بدین نور دست یافتند، که از ذهن خود زنجیر برداشتند، تا بدون لکنت، و یا کندن از زمین، و مردن، بدین فضای روشنی والا دست یافته، و ره توشه آورند.

نظرات کاربران

- یک نظز اضافه کرد در روستای گرمنِِ پشت بسطام، مردم ...
سلام...شاید برای خواندن این مطالب ودرک ان تا حدودی... ۳ساعت وقت گذاشتم...تشکر ؟از تمامی عوامل ..مخصو...
- یک نظز اضافه کرد در بازی با دکمه های آغاز مجدد جنگ...
تقاطع تنش‌زایی سید مصطفی تاج‌زاده استراتژی باخت - باخت جمهوری اسلامی در منطقه، به‌ویژه در اعزام نی...