جلسه افتتاحیه کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان
سالن حنانه دانشکده مطالعات جهانِ دانشگاه تهران، از ساعت 14 الی 15 مورخ 18 اردیبهشت ماه 1396 میزبان دانشجویان، رییس (دکتر سعید رضا عاملی) و نایب رییس هیات مدیره انجمن ایرانی مطالعات جهان (دکتر جواد شعرباف)، و همچنین رییس کمیته دانشجویی (دکتر حشمت السادات معینی فر) و روسای کارگروه های چهار گانه "کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان" بود، تا ضمن معرفی فعالیت ها به برنامه های آتی این کمیته اشاره نمایند.
در این جلسه ابتدا دکتر سعیدرضا عاملی به عنوان رییس انجمن ایرانی مطالعات جهان، به ایراد سخن پرداخته و اعلام داشتند که:
"واقعیت این است که اگر ظرفیت دانشجویی در دانشگاهی فعال باشد، می توانیم بگوییم که برای موفقیت آن مجموعه تضمینی وجود دارد؛ چون دانشجو هم ذهن آماده تری و هم خلاقیت بیشتری، و هم توانایی در نوآوری های بیشتری دارد و هم خون تازه ایی هست، برای پیکره علم و دانش در یک محیط؛ و اگر این فعالیت و توانایی خود را بروز دهد، می توانیم قدم های بلندی را برداریم. متوسط عمر معلم ها در امریکا از بالاترین حد امید به زندگی برخوردارند و این به دلیل این است که معلم ها همیشه با چهره های جوان، توانا و بانشاط ارتباط دارند و این بر خودش هم تاثیر می گذارد، تا بتواند قدم های بعدی را بردارد. من چند نکته را در جمع شما می خواهم طرح کنم، اول این که موضوعات راهبردی در جهان وجود دارد، و یک دانشجوی کشور شناسی اولا نباید خود را محدود به کشور مورد مطالعه خود تکند، بلکه به سایر کشورها هم توجه باید کند، لایه های موضوعی که وجود دارد واقعا اهمیت دارد، الان مساله صلح و آرامش در جهان مساله مهم و پر اهمیت و بنیادین است، مشکلاتی که در حوزه قانون گذاری در حوزه بین الملل وجود دارد، مثلا این ظرفیت حقوقی که می تواند تحریم ایجاد کند، و این باید مورد بازنگری قرار گیرد. الان به سادگی تحریم می کنند و در یک زمان کوتاه ارزش پولی یک کشور به یک سوم کاهش می یابد. یا موجب تحریم دارویی یک کشور می شود، و مرگ و میر بسیار گسترده در میان کودکان و کهنسالان به وجود می آورد، لذا اگر ما ظرفیت خود را بزرگ ببینیم می توانیم کم کم قدم ها را به این سمت تنظیم کنیم و وضع را تغییر دهیم. خواهش من این است که روی موضوعات استراتژیک توجه داشته باشیم. نکته دوم بحث استمرار در همکاری است، این جلسه اگر به همین جلسه تمام شود، اتفاق مهمی نمی افتد ولی اگر استمرار یافته و پایه یک کار درازمدت را بگذارد و بعد از این که در مقطع فوق لیسانس فارغ التحصیل شدید شما آلومینیای دانشگاه تهران هستید، ما نباید خود را در دانشگاه تهران موقت بدانیم. نکته آخرم این است که من تنوع تجربه دارم و به این نتیجه رسیده ام که آدم هایی که به حاشیه نمی پردازند و روی موضوع خود متمرکز می شوند، موفقند. خود شما مهم هستید، روزی 14 ساعت کار کنید و متخصص شوید همه به علم شما نیازمند می شوند، و اگر کار جمعی کنیم به حتم به نتایج بالایی دست می یابیم. امیدوارم نشست خوبی داشته باشید."
سپس سرکار خانم دکتر معینی فر به عنوان رییس کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان به ایراد سخن پرداخته و سخنان خود را به شعر حافظ (ره) مزین داشته و عنوان داشتند :
"کمیته دانشجویی با همت خودِ شما اداره خواهد شد و من صرفا به هماهنگی هایی در روند کار اقدام خواهیم کرد و همانگونه که از اسم این کمیته روشن است، متعلق به شماست. ما چند جلسه ایی را با کمک چهار تن از دوستان که در همین جلسه به معرفی کارگروه های تحت مسولیت خود خواهند پرداخت، داشتیم و تصمیم گرفتیم که کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان را راه اندازی کنیم، پیشنهاد می کنم شما هم به عضویت این کمیته و انجمن در آیید و فعال شوید. ما در این کمیته چهار کارگروه داریم، که شامل کارگروه آثار به سرپرستی خانم سعیده کوزه گری، کارگروه قلم و نشر به سرپرستی آقای فریبرز محمد خانی، کارگروه علمی – آموزشی به سرپرستی آقای طاها اکرمی و نهایتا کارگروه روابط عمومی و امور بین الملل که به سرپرستی آقای سید مصطفی مصطفوی اداره خواهد شد. البته هر کدام در همین جلسه با شما سخن گفته و هم خود را معرفی کرده و هم به شرح وظایف و برنامه های کارگروه خود خواهند پرداخت، ولی آنچه من می خواهم خدمت شما بگویم این که دانشگاه بدون دانشجو هیچگونه وجودی ندارد، و ما به عنوان اساتید دانشگاه باید در خدمت دانشجویان باشیم و فضایی ایجاد کنیم که به پرورش نسل جدید و نیرو برای دانش کشور فراهم کنیم، که هیچ کدام اینها میسر نخواهد شد مگر این که ما بتوانیم دانشجویان خوبی داشته باشیم، کسانی باشند که علاقه مند باشند، کسانی باشند که خودشان را از جامعه دانشگاهی دور ندانند. به همین دلیل من فکر می کنم عضویت شما در این کمیته خیلی حایز اهمیت است، اگر چه ما برنامه ریزی برای برگزاری برنامه های هفتگی نداریم، ولی برنامه های که توسط خود شما طبق نیاز و علاقه ایی که به موضوع دارید، خود تعیین و به اجرا در می آورید. و سرپرست های کارگروه ها با شما هماهنگی های لازم را خواهند داشت و این زمینه ها را فعال خواهیم کرد که می تواند شامل برگزاری نشست ها، سخنرانی ها، که هم می تواند علمی، تجارب شخصی، سفرهای علمی، تجارب زندگی، شغلی، تحصیلی، که خودش جذابیت های خاص خود را دارد، و همه این ها در قالب کارگروه ها قرار می گیرد و شامل موارد بسیار متعددی می تواند باشد، که ایده ها از سوی شما داده خواهد شد. خودتان را عضوی از کمیته دانسته و خود طرح بدهید و خود مجری بوده و فعال باشید. دوستان خود در دانشکده و دانشگاه های دیگر را به عضویت در این کمیته فرا بخوانید، ما می توانیم برنامه هایی حتی در همان دانشگاه های آنها نیز با کمک دوستان کمیته اجرا کنیم. امیدوارم که این کمیته در انجمن فعال باشد و بدرخشد. ما نمی خواهیم یک برنامه از پیش طراحی شده داشته باشیم و کار به خود شما واگذار می شود."
سپس مسولین کارگروه های کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان، در جایگاه قرار گرفته به شرح ذیل به معرفی کارگروه، اهداف و برنامه های آن پرداختند، در این رابطه ابتدا آقای سید مصطفی مصطفوی به عنوان مسول کارگروه روابط بین الملل و روابط عمومی کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان، به معرفی وظایف و برنامه های کارگروه مذکور به شرح ذیل اقدام کردند:
"بسم الله الرحمن الرحیم، ابتدا باید تشکر کنم از دوستان انجمن ایرانی مطالعات جهان که با دعوت از ما به همکاری با این انجمن، شرایط بازگشت مان را به پشت میزهای این دانشکده که چند صباحی قبل در آن حضور داشتیم مهیا کردند، و دوباره می توانیم خدمت اساتیدی باشیم که نسبت به ما حق دارند و علم و دانش ما مرهون زحمات آنان است، و این را بنده به فال نیک می گیرم، دانشجو به عنوان چشم بینای جامعه، باید دغدغه مند جامعه خودش باشد، آن انگیزه ایی که دوباره ما را به این محفل کشاند شاید نیم نگاهی به همین مسولیت های دوران دانشجویی بود که فرصتی است برای شکوفایی و توانمند سازی خود ماست. این توانمندی خودش یک اصل است، برای دانشجویانی که می خواهند در عرصه جهانی فعال باشند، جامعه خود ما نیز از جامعه دانشجویی واقعا توقع دارد. مردم از جامعه دانشجویی به عنوان یک نیروی قوی و پیشرو متوقع است، هم جامعه و هم مسولین کشور از ما متوقع هستند، رحمت خداوند به روح حضرت امام خمینی که به عنوان بنیانگذار این انقلاب و جمهوری خیلی به دانشجو و دانشگاه اعتقاد داشت، ایشان یک جمله ایی در این رابطه دارند که خیلی عجیب است ایشان می فرمایند "شما دانشجویان تحصیلکرده مردان آتیه و فردا و رجال و شخصیت های آینده اجتماعید، باید به هوش و بیدار باشید، و با تمام عوامل عقب افتادگی و تفرق و ذلت مردم خود مبارزه کنید"، این مسولیت بزرگی است که امام عهده دانشجویان گذاشته است. ما باید قدر خود را بدانیم، قدر کرسی هایی که بر آن تکیه زده ایم بدانیم، این واقعا فرصت غنیمتی برای خود ما و برای کشور است. انجمن ایرانی مطالعات جهان یک فعالیت فوق برنامه بسیار خوبی است که به برکت نظر بلند دوستان خوشفکری که این را تدارک دیده اند و برای بحث توانمندسازی دانشجویان فرصت بسیار ذیقیمتی است. این کمیته می تواند عرصه ایی را باز کند تا ما بتوانیم بازی خود را داشته باشیم در حالی که هنوز به مرحله بازیگری در صحنه اجتماع نرسیدیم. این یک عرصه تمرینی خواهد بود برای حضور در صحنه اصلی. شما اگر از این عرصه داخلی کشور خارج شوید، عرصه نمود و نشان دادن برای شما باز می شود، تا سفیر ایران در نقاط حضور خود شوید، در آنجا توانایی نواختن یک تار، نواختن یک ساز سنتور، خواندن یک سرود و یا ترانه به زبان خود و... می تواند به شما کمک کند تا از هشتاد میلیون مردم خود خوب نمایندگی کنی؛ لذا اینجا عرصه توانمند سازی است که شما برای این عرصه ها آماده شوید. انجمن عرصه ایی فراهم کرده که شما بُروز کنید.
اما با این مقدمه می خواهم بروم سراغ مسولیتی که در کارگروه روابط بین الملل و روابط عمومی کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان بر عهده من گذاشته شده است. کارگروه اجرایی، روابط عمومی از نامش مشخص است که شامل برگزاری جلسات، کنفرانس ها، برنامه هاست که یک نمونه آن همین جلسه است که بعد از جلسات متعدد امروز شکل اجرا شده آن را مشاهده می فرمایید، که به همت سرکار خانم دکتر معین فر که وقت گذاشتند و تلاش کردند که این جلسه برگزار شود و ما چند جلسه داشتیم تا مقدمات این جلسه فراهم شود و در دوشنه 25 اردیبهشت ماه نیز ما اولین نشست علمی خواهیم داشت، این نشست معرفی است که دوستان و کارگروه های خود را معرفی کنند و شما آشنا شوید و جلسه بعدی ما جلسه تخصصی پیرامون زندگی سیاسی – اجتماعی مهاتما گاندی رهبر استقلال هند خواهد بود که اطلاعیه آن هم بیرون سالن هست و دوستان می توانند از زمان و مکان آن مطلع شوند.
لذا برنامه ما برای کارگروه روابط عمومی و اجرایی که مشخص است، ولی آنچه که در خصوص کارگروه روابط بین الملل کمتیه دانشجویی باید بگویم این که ما دو عرصه کاری در این کارگروه داریم، که می توانیم آن را به فعلیت در آوریم. یکی دانشجویان خارجی هستند که در دانشگاه های کشورمان تحصیل می کنند، استفاده از ظرفیت آنها برای برگزاری جلسات، که به معرفی کشورشان اقدام کنند، معرفی کارها و معرفی توانمندی هایشان را داشته باشند. و ما عرصه ایی برای آنها باز کنیم که بیایند و برای ما بگویند، و ما برای آنها بگوییم. دومین کاری که می شود کرد با تشکل های دانشجویی هم عرض خود در دانشگاه های دنیا تماس گرفته و با آنها کار تعاملی داشته باشیم. مثلا با دانشجویان هندی که در کشور خود مطالعات ایران را در برنامه خود دارند، و در این سو دانشجویان ما که روی هند مطالعه می کنند، ارتباط دو سویه ایی را برقرار کنیم، تا این دو از ظرفیت های همدیگر استفاده ببرند. گسترش ارتباطات فرهنگی می تواند خیلی موثر باشد، در جهت درک متقابل، شناخت مشترکات، کاهش تنش های منطقه ایی، وکاهش مفترقات و... این خیلی موثر خواهد بود وقتی بدنه جامعه با هم در دو سو ارتباط داشته باشند، بدنه دانشجویی به عنوان نماینده یک ملت، وقتی با بدنه دانشجویی ملت دیگر ارتباط داشته باشند، این می تواند تزریق دوستی و رفاقت کند و می تواند در کاهش تنش واقعا موثر باشد. حرکت در جهت رفع سو تفاهمات، برای این که بتوانیم این برنامه ها را اجرایی اش کنیم، می خواهیم یک سایت برای کمیته دانشجویی انجمن تاسیس کنیم که ارتباطات دیگر کاغذی نباشد، و ارتباط دیجیتال با اعضای خود در داخل و خارج داشته باشیم و بتوانیم از این طریق با مرتبطین خود تبادل نظر و اطلاع داشته باشیم. برگزاری مجمع سالانه که از برنامه های ماست که حداقل هر سال یک بار با شرکت تمام اعضا داشته باشیم. برگزاری جلسات کارگروه هاست که ما حداقل 5 جلسه تاکنون داشته ایم، که این تداوم خواهد یافت. ایجاد درآمد است که این خود برای کار ما لازم است که باید در خصوص آن اندیشید."
سرکار خانم سعیده کوزه گری به عنوان مسول کارگروه آثار کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان بدین شرح به معرفی خود و این کارگروه اقدام کردند:
"به نام آنکه ما را فکرت آموخت عضویت شما در کمیته دانشجویی به معنی عضویت شما در تمام کارگروه ها خواهد بود، و کسانی که می خواهند در برنامه های آتی کمیته فعالیت داشته باشند می تواند بر اساس توانمندی و علاقه خود با هر کدام از کارگروه ها همکاری تخصصی داشته باشند. می دانید که ما انجمن ها و گروه های زیادی در خصوص علوم سیاسی و روابط بین الملل درداخل کشو داریم که در حال انجام همین کاری هستند که ما داریم انجام می دهیم. اما تفاوت ما با آنان این است که در اینجا تمام کار به عهده خود دانشجویان است، یعنی اگر کارگاه دانشجویی داریم، کارگاه توسط خود دانشجویان انجام می شود و توانمندی های خود را در اختیار دوستان خود قرار خواهند داد. در اینجا هم داور و هم ارایه کننده کار، خود دانشجویان خواهند بود. کارگروه آثار که مسولیت آن با بنده است برای کارهای مطالعات جهان در نظر است که کارهای منتخب جهان را از ملت های مختلف هم معرفی و هم نقد کنیم. این کارها می تواند در زمینه هنر، معماری و... و مواردی که کمتر در دروس ما مورد توجه بوده اند، باشد؛ و می تواند شامل مسایل اجتماعی مثل ازدواج و... که در خصوص مسایل سیاسی و اجتماعی هر کشور و آثاری که در این زمینه ها وجود دارد، و به عنوان آثار منتخب معرفی شده اند، اینجا توسط خود دانشجویان مورد بررسی، معرفی و یا نقد خواهند شد."
آقای طاها اکرمی مسول کارگروه علمی – آموزشی کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان به شرح ذیل به معرفی خود، کارگروه و برنامه های شان پرداختند :
"اول تشکر می کنم از انجمن مطالعات جهان و سرکار خانم معینی فر و آقای دکتر عاملی که این فضا را ایجاد کردند که امروز ما دور هم باشیم و همچنین تشکر می کنم از دوستان که توضیحات خوبی را ارایه کردند. بنده اکرمی هستم و در کارگروه آموزشی خدمت شما هستم. هدفی که ما در کارگروه آموزشی داریم این است که در مورد دو موضوع و محور کار کنیم، یکی تحولاتی که دارند اتفاق می افتند، مثل همین انتخابات فرانسه و یا همین گزارش صد روزه ایی که آقای ترامپ دادند و ... و یا برنامه هایی که به معرفی هنر و... ملل مختلف؛ و همچنین اعضای عضو کمیته می توانند به معرفی توانمندی های خود اقدام کنند. و این فرصت را کمیته به دانشجویان خواهد داد تا توانمندی های خود را در اختیار دیگران قرار دهند تا هم ما خرد جمعی و هم محیط مشارکتی داشته باشیم که از این طریق بتوانیم شبکه ایی برای تعامل نخبگان داشته باشیم. این کمیته فرصت مناسبی است تا با سازمان ها از طریق دانشجویان ارتباط برقرار کنیم."
آقای فریبرز محمد خانی مسول کارگروه قلم کمیته دانشجویی انجمن ایرانی مطالعات جهان به شرح ذیل به معرفی خود، کارگروه و برنامه های شان پرداختند :
"باسلام، ممنون از دوستانی که تشریف آوردند، کارشناس ارشد تاریخ از دانشگاه تبریز هستم. سرپرستی کارگروه قلم را لطف کردند خانم دکتر معین فر و از ما خواستند که انجام دهیم، و امیدوارم با شما دانشجویان این کار را به نحو بهتری انجام دهیم. من خیلی فهرست وار و کوتاه به معرفی کارگروه بپردازم و وقت را به دوستان بدهم تا اگر سوالی هست پاسخ دهیم. همانگونه که از اسم کارگروه مشخص است به آثار قلمی مرتبط می شود و به مکتوبات، هر چه که در ذهنم شماست مرتبط است، ما در این کار گروه قصد داریم به نقد کارهای دانشجویی اقدام کنیم. دانشجو اینجا فرصت دارد که خود را به مرحله اجرا بگذارد در مسایل اکادمیک به غیر از کارهای مکتوب چیز دیگری اصلا معنی دیگری ندارد تمام نگارش های شما چه در ادامه تحصیل شما در مقطع دکترا و چه تحصیل در خارج از کشور برای شما لازم و ضروری است و سابقه شما تلقی می شود ما دراینجا قصد داریم مقالات، پایان نامه ها و حتی نوشته های تجربی شما را فرصتی دهیم تا ارایه شود و نقد شود و حتی دانشجوهایی که تجربه دارند به شما کمک کنند، و از نظر پتانسیل، و وقتی که خواهید گذاشت نتیجه بیشتری خواهید گرفت. مساله ایی دیگر،ی که وجود دارد نشر آثار دانشجویی است که ما برنامه داریم سایت و نشریات داشته باشیم. چیزی که مهم است این که در کارگروه قلم درک میان رشته ایی خواهیم داشت. قصد ما این است که در کنار و همراه شما باشیم و تجربیاتی که استاتید به ما داده اند به نحوی به شما هم منتقل کنیم. و به شما یاد بدهیم که چگونه روشمند فکر کنید و روشمند بنویسید، با رعایت اصول علوم انسانی، تا نوشته های شما کمتر دارای ایراد باشد، ما قصد آموزش شما را نداریم ما همراه شما هستیم تا اطلاعات خود را برای کمک به شما استفاده کنیم. سعی می کنیم نشست هایی در قالب نقد داشته باشیم. شما باید یاد بگیرید که بیان مساله کنید و در قالب مقاله و پایان نامه آن را روشن کنید تا مشکلی از جامعه حل شود، این وظیفه علوم انسانی است. موضوعات مورد علاقه شما هم دخیل می شود و دریافت و روش خوبی است تا شما افکار خود را روشمند بگویید و بنویسید. سعی خواهیم کرد آثار شما در مجلات به چاپ برسد."
- توضیحات
- زیر مجموعه: مطالب نویسنده
- دسته: لحظه نگار و یا سفر نگاشت
- تاریخ ایجاد در 27 ارديبهشت 1396
- بازدید: 3853